Pakliže nechcete při vaření uběhnout celý maraton, je důležité naplánovat si ergonomické rozvržení jednotlivých spotřebičů i nábytku. Nevíte, jak na to? Rádi vám pomůžeme…
Základem kvalitně navržené kuchyně je tzv. „pracovní trojúhelník.“ Pro správné uspořádání kuchyně platí nejdůležitější pravidlo – umýt, nakrájet, vařit – to jsou jednotlivé strany trojúhelníku. Ne vždy nám
prostor dovolí toto uspořádání dodržet.
Co to konkrétně znamená?
Důležité je správně v kuchyni umístit hlavní centra: skladovací (lednice) a přípravné, varné (sporák) a mycí (dřez) centrum. Při přípravě jídla se pohybujeme právě v těchto místech. Pokud tyto tři body spojíme, neměly by dohromady přesáhnout šest metrů.
Jednotlivá místa nesmí být od sebe moc vzdálená ani by si neměla překážet. To se týká i rozmístění elektrospotřebičů.
Do stísněného prostoru se hodí jednoduchá kuchyně, u níž je pracovní trojúhelník redukován na linii. Jednoduchou kuchyň ve větším prostoru doplnímeostrůvkem, nabízejícím úložný prostor i pracovní plochu. Aby nepřekážel v cestě, musí kolem sebe mít alespoň 120 cm.
Pracovní deska mezi mycím a varným centrem by měla mít šířku alespoň 80-120 cm. V těchto místech pamatujeme na zásuvkovou skříňku s kuchyňskými nástroji (noži apod.).
Do rohu nepatří varná deska! Vyžaduje vzdálenost minimálně 20-30 cm od konců a rohů pracovní desky.
Ať už vaše kuchyň bude ve tvaru U, L, G, jednořadá, dvouřadá nebo s ostrůvkem, neváhejte nás oslovit se svým přáním a my se pokusíme nalézt řešení, které vám bude vyhovovat jak po estetické, tak po ergonomické stránce…