Jak si rozvrhnout plán kuchyně

Pakliže nechcete při vaření uběhnout celý maraton, je důležité naplánovat si ergonomické rozvržení jednotlivých spotřebičů i nábytku. Nevíte, jak na to? Rádi vám pomůžeme…

Základem kvalitně navržené kuchyně je tzv. “pracovní trojúhelník.” Pro správné uspořádání kuchyně platí nejdůležitější pravidlo – umýt, nakrájet, vařit – to jsou jednotlivé strany trojúhelníku. Ne vždy nám

prostor dovolí toto uspořádání dodržet.

Co to konkrétně znamená?

Důležité je správně v kuchyni umístit hlavní centra: skladovací (lednice)přípravné, varné (sporák) a mycí (dřez) centrum. Při přípravě jídla se pohybujeme právě v těchto místech. Pokud tyto tři body spojíme, neměly by dohromady přesáhnout šest metrů.

Jednotlivá místa nesmí být od sebe moc vzdálená ani by si neměla překážet. To se týká i rozmístění elektrospotřebičů.

Do stísněného prostoru se hodí jednoduchá kuchyně, u níž je pracovní trojúhelník redukován na linii. Jednoduchou kuchyň ve větším prostoru doplnímeostrůvkem, nabízejícím úložný prostor i pracovní plochu. Aby nepřekážel v cestě, musí kolem sebe mít alespoň 120 cm.

Pracovní deska mezi mycím a varným centrem by měla mít šířku alespoň 80-120 cm. V těchto místech pamatujeme na zásuvkovou skříňku s kuchyňskými nástroji (noži apod.).

Do rohu nepatří varná deska! Vyžaduje vzdálenost minimálně 20-30 cm od konců a rohů pracovní desky.

Ať už vaše kuchyň bude ve tvaru U, L, G, jednořadá, dvouřadá nebo s ostrůvkem, neváhejte nás oslovit se svým přáním a my se pokusíme nalézt řešení, které vám bude vyhovovat jak po estetické, tak po ergonomické stránce…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *